Top 4 van Normandische kazen (info in uw verblijf)

Nr. 1: de camembert de Normandië
Nr. 2: de livarot
Nr. 3: de pont-l'évêque
Nr. 4: de neufchâtel.  

Er zijn meer dan 365 soorten Franse kaas, zei De Gaulle, en voor een echte kaasliefhebber zijn die allemaal evenzeer het proeven waard. Maar deze 15 heerlijkerds moet je in élk geval op je bucketlist zetten.

KAAS EN ROOM EN BOTER

4 wereldberoemde kazen , eveneens bekroond met AOC's :

> Eén van de oudste Normandische kazen is de Neufchâtel, uit het Pays du Bray, de oase van weiden in het Normandië van de grote akkerlanden. Onmiddellijk na het melken wordt de gestremde en geknede massa gezouten, en "gevormd" tot de bekende stronkjes of hartjes.

> De Pont l'Eveque, eveneens gefabriceerd vanuit een gestremd mengsel, is misschien al iets bekender.

> Maar dé bekendste Normandische kaas is uiteraard de Camembert AOC, gemaakt met rauwe melk die met pollepel geschept wordt. Camembert wordt terecht de koning van de kazen genoemd. Volgens de legende zou een dankbare priester-herder het fabricagegeheim en het zout aan boerin Marie Harel geleverd hebben, die bij het toen nog onbekende dorpje Camembert woonde.

> Livarot AOC was in de voorbije eeuwen de meest gegeten Normandische kaas. Hij was zo belangrijk dat men hem als "het vlees voor de armen" beschouwde. Het is alleszins de meest typische Normandische kaas die ookwel Kolonel genoemd word.

Op het einde van de 18de eeuw, bij de Franse Revolutie, zag de Camembert het levenslicht in het gelijknamige dorpje. Het ligt op een 20-tal km van Livarot en telt amper een paar huizen. Camembert wordt nu over gans Frankrijk geproduceerd en Normandië maakt daar nog amper 8% van uit maar toch nog goed voor zo'n 10.000 werknemers alleen al in Normandië. In het dorpje Camembert is er het Maison du Camembert waar je de kaas kan proeven en via informatiepanelen wat informatie krijgt. Het is eerder een klein informatiecentrum en niet zo interessant. Daar tegenover bemerk je het "Musée du Camembert" waar je op een aangename en multimediale manier kennis maakt met de geschiedenis en productie van deze kaas (Frans-Engels). Hier is er uiteraard een inkomgeld te betalen en daar krijg je ook een degustatie. Meer info op www.maisonducamembert.com

Noot van de redactie: bij de verkenning van Graindorge en het Maison du Camembert stelden wij vast dat het bezoek aan de Village Fromager van Graindorge leerrijker was. Je zag er bovendien een echte productie. Het Maison du Camembert leverde ons geen enkele meerwaarde op.

Blijft er nog tijd over dan kan je even halt houden bij een cider- of calvadosbedrijf. Het plaatsje Cambremer ligt op de terugweg naar Uw Gastenhuis www.chambres-la-Douve-Agneaux.be

 

De 4 regios van beschermde kazen in Normandië