ciderroute-in-de-calvados Route du Cidre, Ciderroute
Ciderroute (bron: calvados-tourisme.com)
De "Route du Cidre" is een bewegwijzerde toeristischeroute in het karakteristieke Pays d'Auge, ten oosten van Caen. Dit circuit voert u langs sfeervolle dorpjes zoals Beuvron en Auge (op de monumentenlijst), Bonnebosq en Beaufour Druval in het gebied rondom Cambremer. U krijgt het gevoel door een ansichtkaart van Normandië te rijden: het decor is overweldigend en tegelijkertijd lieflijk. Talrijke kastelen, Landhuizen en vakwerkhuizen worden afgewisseld met appelboomgaarden. Kenmerkend voor het Pays d'Auge is de rijkdom van de natuur, de authenticiteit en natuurlijk de paarden. Achter witte hekken gaan veel bekende stoeterijen schuil. De route leidt dwars door het gebied van de "Appellation d'Origine Contrôlée" van de cider in het Pays d'Auge. U herkent een twintigtal producenten langs de "Route du Cidre" aan de borden "Cru de Cambremer". Bij deze ciderproducenten bent u van harte welkom voor een bezoek aan hun domein. Zij vertellen over het productieproces en als afsluiter volgt een proeverij van hun heerlijke dranken. VOLG de borden met de vermelding "cru de cambremer" en aarzel niet om naar binnen te gaan. (Van appelsap,cider, calvados, is ook in Uw Gastenverblijf bij Marc en Ingrid in la douve agneaux te verkrijgen aan de beste prijs niet te vergeten )
Tip van ons
Als u in de buurt bent van de Pays d’Auge is het zeer de moeite waard om de ‘Route du Cidre’ te rijden. U passeert de meeste producenten en Calvados huizen, daarnaast is de route de moeite waard als u mooie plekjes en de campagne van Normandië wilt ontdekken.
Normandië : calvados & cider
Waar komt Calvados vandaan?
De drank Calvados komt uit het gelijknamige departement Calvados. Dit departement is één van de weinige gebieden in Frankrijk waar het zachte klimaat en de kalkrijke grond zeer geschikt is voor het telen van fruitbomen en de ontwikkeling van de aroma’s. Overigens al sinds de middeleeuwen maakt men van de appels appelsap, cider en Calvados. Cider werd destijds zelfs als aanvulling op het salaris gebruikt. Cider was beter te bewaren dan water en zodoende dronk men het vroeger ook als water. Dit heeft er onder andere toe geleid dat Normandië toen en nu nog steeds volstaat met appelbomen. Tegenwoordig omvat de Calvados 10 districten. Distillaten uit deze districten mogen (zonder meer) calvados heten Calvados met erachter de naam van het district.
De beste appels
De beste appels komen uit een klein gebiedje in het departement Calvados: de Pays d’Auge. Men gebruikt hier alleen de oude, traditionele destilleerketels. De Normandiërs beweren dat hier de lekkerste Calvados gemaakt wordt. Calvados is een beschermde benaming. Alleen appeldistillaten uit deze streek mogen de naam Calvados dragen en is het equivalent van de Grande Champagne uit de Cognacstreek.
Appelsoorten
Tientallen soorten appels worden gebruikt voor het produceren van de calvados. De gebruikte rassen hebben meer tannines en aroma's dan gewone handappels. Men onderscheid vier algemene categorieën: zoet, bitter, bitter-zoet en zuur. De meest gebruikte zijn de bittere en bitterzoete appel met fraaie namen als Noël des Champs en Argile Rouge. Daarnaast worden peren in geringe mate toegevoegd om een meer afgeronde smaak te verkrijgen.
De oogst
Sommige boeren oogsten de appels en peren nog handmatig, maar in de meeste boomgaarden gebeurt dit machinaal. De appels worden tegenwoordig zo biologisch mogelijk en met beperkte bestrijdingsmiddelen geteeld.
Na de oogst?
Op centrale plaatsen, meestal bij de grotere producenten, worden de geoogste appels afgeleverd en verzameld. Daar worden de appels en peren tot pulp gesneden en ontstaat er een dikke brij: de pommage. De brij wordt geperst tot sap. Daarna laat men het sap gisten tot cider. In het verleden werd de pulp geperst met een molensteen die door een stenen bak draaide: de Auge. De molensteen werd door een paard rond getrokken. Het resultaat cider is na drie maanden fermenteren geschikt om te drinken en het heeft dan een alcohol gehalte van circa 4,5%. Er is circa 18 kilo appels nodig voor 13 liter cider en één liter Calvados met percentage van 70%.
En dan distilleren
Alleen de beste cider wordt verder gedestilleerd tot uiteindelijk de bekende Calvados. Voor de distillatie gebruikt men twee verschillende soorten distilleertoestellen. Het gebruik hangt af van het district waar het distillaat wordt geproduceerd. Het traditionele distilleertoestel is de 'alambic charentais', dat ook bij het stoken van cognac wordt gebruikt. Met de alambic stookt men de cider in twee fasen naar de gewenste sterkte. Eerst tot circa 30% alcohol, genaamd 'brouillis' of 'petites eaux', daarna tot circa 70% genaamd 'bonne chauffe' of 'repasse'. In de Pays d’Auge past men deze ambachtelijke methode toe. Met het andere toestel distilleert men op een industriële wijze in één keer het gewenste alcoholpercentage. Het is dus de methode van destilleren die de kwaliteit van de calvados bepaalt en komt de beste calvados dus niet per definitie uit het gebied Pays d’Auge.
te!
Rijpen in het vat
Calvados rijpt op eikenhoutenvaten (soms ook hergebruikte oude whiskyvaten). Door de rijping wordt de kleur licht gelig-bruin en verliest het destillaat een deel van haar alcohol percentage. Het effect van deze rijping komt overeen met die van cognac, de Calvados wordt hierdoor zachter van smaak en krijgt een meer verfijnde geur. Na de rijping past men 'mariage' van de Calvados uit verschillende vaten toe en wordt het distillaat op een drinksterkte met een alcohol promillage van 40% gebracht. Naar gelang de rijpingstijd krijgt men jonge of oude Calvados.
De smaak
Het is een feit dat jonge Calvados een drank is zonder veel passie, een goede Calvados moet enige jaren hebben gerijpt. Tip: Indien u een kwalitatief goed product wenst, geef dan wat meer geld uit aan een oudere Calvados, je proeft direct het verschil. Voor de leeftijdsaanduiding bestaat kortweg een regelement dat de rijpingstijd voorschrijft. Echter in veel gevallen is de Calvados ouder dan de wetgeving voorschrijft en duidt een benaming als Hors d’Age op een veroudering die tot tien jaar kan oplopen of een ‘mariage’ van meerdere jaren is. Drink een oude Calvados na een goed diner of gebruik een wat jongere als ingrediënt in een typisch Normandisch gerecht.
Appellations
Calvados kent drie appellations contrôlées:
1. Calvados du Pays d'Auge
2. Calvados
3. Domfrontais (sinds 1997, minimaal 35% peer als grondstof)
1. De eerste, Calvados du Pays d'Auge, is de beste. Dit kleine district ligt ten van Pays d'Auge geschiedt ambachtelijk in twee fasen, met behulp van een alambic charentais.oosten van de stad Caen, rondom het dorpje Pont l’Eveque. De distillatie
2. De tweede, Calvados, omvat 10 districten: Cotentin, Domfrontais, L'Avranchin, La Vallée de l'Orne, Pays du Merlerault, Perche, Pays de la Risle, Pays de Bray, Mortonnais.
Distillaten uit deze districten mogen (zonder meer) Calvados heten of Calvados met erachter de naam van het district, dus bijvoorbeeld Calvados du Cotentin. De distillatie van deze Calvados mag door middel van kolommendistillatie gebeuren.
Leeftijdsaanduiding
De leeftijdsaanduiding is vergelijkbaar met het systeem van cognac. Soms wordt ook het oogstjaar vermeld. In het algemeen laat men in Normandië de calvados langer rijpen dan de wet voorschrijft.
- Fine, drie sterren (***) en drie appels minimaal 2 jaar
- Vieux en Réserve minimaal 3 jaar
- VS, VO, Vieille Réserve en VSOP minimaal 4 jaar
- XO, Napoleon, Hors d’Age en Age Inconnu minimaal 6 jaar
Bekende producenten & kelders
Chateau du Breuil » www.chateau-breuil.com
- Calvados Busnel » www.distillerie-busnel.com
- Père Magloire » www.calvados-pere-magloire.com
- Christelijke Drouin Coeur DE Lion » www.coeur-de-lion.com
- Comte Louis DE Lauriston » www.calvados-lauriston.com
- Lecompte » www.calvados-lecompte.com
- d'Apreval Manoir » www.apreval.com
- Calvados Pierre Huet » www.calvados-huet.com
- Charles de Granville » www.calvados-granville.com
- Calvados Roger Groult » calvados-roger-groult.com
- Coquerel » www.calvados-coquerel.com
- Boulard » www.calvados-coquerel.com
- Dupont » www.calvados-dupont.com
- Ferme du Ponctey » www.ponctey.fr